Udostępnij

Punkty gastronomiczne poza codziennym przygotowywaniem żywności muszą również dbać o jej prawidłowe przechowywanie. Duże restauracje, stołówki czy kuchnie szkolne gotujące znaczne ilości posiłków powinny zainwestować w sprzęty pozwalające na zachowanie odpowiedniej temperatury dań gotowych do wydania. Dobrym rozwiązaniem dla restauratorów jest wyposażenie sprzętu gastronomicznego w lampy cateringowe.

Urządzenia produkowane przez Solart poza zastosowaniem w gastronomii wykorzystywane są do ogrzewania wielkokubaturowych obiektów, ogrzewania strefowego oraz miejscowego wewnątrz i na zewnątrz budynków. Tego rodzaju lampy ze względu na wykorzystywanie promieniowania podczerwonego nazywane są również promiennikami podczerwieni. Warto wiedzieć, jakie korzyści niesie ze sobą inwestycja w ten sposób ogrzewania.

Czym charakteryzują się promienniki podczerwieni?

Lampy cateringowe znalazły szczególne zastosowanie w przemyśle spożywczym. Stworzono je po to, by ułatwić i przyspieszyć pracę wszystkim tym, którzy zawodowo zajmują się przygotowywaniem posiłków. Ich główną zaletą jest duża wydajność. Promienniki ciepła w krótkim czasie uzyskują pożądaną temperaturę i potrafią zachować ją znacznie dłużej niż inne popularne urządzenia podgrzewające żywność. Zapewniają najwyższą sprawność emisji ciepła, co stanowi największą korzyść dla odbiorcy, ponieważ to on decyduje, ile ciepła jest odbierane z każdego pobranego kW. Co więcej, dostępne w naszej ofercie promienniki podczerwieni dają gwarancję nieustannej pracy nawet do 5000 godzin. Dodatkowo są bezawaryjne i odporne na wszelkiego rodzaju zachlapania.

Ich cechą charakterystyczną jest również bezpieczeństwo użytkowania. Nie wytwarzają ciśnienia, co minimalizuje powstawanie eksplozji lub uszkodzeń promiennika. Mogą być też wyposażone w specjalne osłony umożliwiające jeszcze większą ochronę podgrzewanej żywności. Lampy cateringowe utrzymują wysoką temperaturę wyłącznie na poszczególnych przedmiotach. Nie ogrzewają powietrza wewnątrz urządzeń gastronomicznych, co eliminuje ryzyko oparzeń. Ponadto, łatwe i funkcjonalne korzystanie z promienników podczerwieni zapewnia ich nowoczesny montaż. Najczęściej przymocowane są za pomocą prostych w obsłudze uchwytów.

Powody, dla których warto wybrać lampy cateringowe

W naszej ofercie nie brakuje różnych modeli promienników ciepła, które różnią się końcówkami, sposobem montażu oraz oprawami. Korzystanie z nich jest przede wszystkim rozwiązaniem ekonomicznym, ale również i ekologicznym. Lamy cateringowe zapobiegają marnowaniu żywności, a także zachowują ciepło bez generowania szkodliwych efektów ubocznych dla środowiska w trakcie całego procesu. Oprócz zastosowania w urządzeniach gastronomicznych promienniki podczerwieni można wykorzystywać również do ogrzewania pomieszczeń czy przestrzeni ogródkowej w sezonie jesiennym lub wczesnowiosennym.

Solart produkuje promienniki dla obiektów sportowych i rekreacyjnych, SPA, hoteli czy ogrodów zimowych. Do ogrzewania zewnętrznego wykorzystuje się Solart-M mobil, którego lekka konstrukcja umożliwia przymocowanie urządzenia do różnych typów parasoli i markiz. Ustawienie w dowolnej konfiguracji i dokładne 3D umożliwia nacelowanie emisji ciepła w wyznaczone miejsce. Obudowa aluminiowa i najwyższej jakości certyfikowane lustro reflektora zapewniają najwyższą sprawność emisji ciepła przy jednoczesnym małym nagrzewaniu promiennika. Ponadto, lampa jest całkowicie bezpieczna w użytkowaniu i gwarantuje odbiorcom duży komfort w odbiorze ciepła. Promienniki są też łatwe w utrzymaniu. Problemu nie stanowi szybkie usuwanie kurzu z reflektora.